Féltucatnyi gyerek és ami mögötte van...

Féltucatnyi gyerek és ami mögötte van...

Mitől lesz droid a gyerekből?

2019. január 18. - Anya vagyok nem gyenge

Vekerdy Tamás: "Sz@rd le az iskolát!" című írása megint felkavarta bennem az állóvizet a gyerekekkel, gyerekneveléssel kapcsolatban. Lehet van némi alapja és igaza ennek a mondatnak a neves pszichológus szájából, de azért nem eszik olyan forrón...
Véleményem szerint sem jó a magyar oktatási rendszer, de attól még nem ez a jó hozzáállás.
Nagyon sok családban azt látom, hogy tényleg örülnek a szülők, ha az egyre több, iskolában töltött idő miatt, kevesebbet kell a gyerekkel foglalkozni. Sőt, hallottam olyan mondatot "szülő" szájából, hogy maradjon óvodában a gyerek még egy évig, mert akkor neki is van még egy szabad éve, hogy nem kell leülni a gyerekkel tanulni...Ez is felháborító, annak ellenére, hogy szerintem sem emiatt üljünk le a gyerek mellé.
Alapvetően a fejekben kellene rendet tenni, hogy az iskola nem a gyerek megnevelésére való.
Az ,egészen kicsi kortól kezdve a család, a szülők feladata kell(ene), hogy legyen. Kellene, de ez egyre inkább elmarad..... mert nincs idejük... a saját gyerekükre! Kényelmes azt gondolni, amire már egy előző írásomban utaltam, hogy az óvónéni, tanító néni azért van, hogy ezt-azt megtegyen, megtanítson, elmagyarázzon helyettünk. Oka lehet ennek az állandó mókuskerék is, mert a "mindenre valót" meg kell keresni. Itt szó szerint a "mindenre valót" értem, mert a gyereknek meg kell adni mindent. Erre számtalan indokot és magyarázatot hallottam már, hogy miért is kell agyon kényeztetni és állandóan a kedvét keresni a gyereknek, közben pedig megóvni MINDENTŐL ÉS MINDENKITŐL. Gyermekévei alatt majom szeretettel tutujgatják, és csak a drága ajándék az, amitől a gyerek úgy érzi, hogy szeretik. Ezzel pedig saját dugánkba dőlünk, mert ez a mi nevelésünk eredménye. A "mindent meg akarok adni neki"-ben, csak a figyelem a türelem és a minőségi idő nincs benne.... más MINDEN!
suli.jpgVekerdy szerint a mai oktatási rendszer nem kreatív embereket, hanem droidokat termel ki magából.
Szerintem ez nem, illetve nem ez az oktatási rendszer hibája. Ez a figyelemhiány hozadéka, mert míg nincs időnk, kedvünk, munka után idegrendszerünk, és sorolhatnám ( tudják, a "mindenre való") a gyerekkel foglalkozni,addig kényelmes, hogy a gyerek a gép vagy a tévé előtt konrollerrel a kezében tölti az iskolán kívüli összes idejét...
Érdekes módon valahogy ez számukra sem annyira fárasztó...gepezes.jpgKöszönöm, hogy itt jártál!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyavagyoknemgyenge.blog.hu/api/trackback/id/tr9614570876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása