Féltucatnyi gyerek és ami mögötte van...

Féltucatnyi gyerek és ami mögötte van...

Gyereknevelés, amit soha nem tudsz elölről kezdeni

2018. március 07. - Anya vagyok nem gyenge

Sok minden amit életünk során teszünk és esetleg elrontunk, javítható...legyen is így, hiszen a lónak is...
A minap egy gyereknevelésről szóló cikket olvasva jutott eszembe, hogy ez az egyik olyan dolog-mert biztosan van több is- amit nem tudunk elölről kezdeni, ha elrontjuk. Ezért is olyan nagy- véleményem szerint pedig az egyik legnehezebb- dolog,gyereket "jól" nevelni.

gyerekek.jpg
Miért is gondolom, hogy a szavaim bárkinek is jelentőséggel bírhatnak???
Féltucatnyi gyereket nevelek-egy részét már lassan múltidőben, mert nagykorúvá váltak, de felnőni számomra sosem fognak.

Saját gyermekeimet is két csoportra szoktam osztani, hiszen a három nagy már felnőtt , a három kicsi meg a kamaszkorát éli éppen, ami- tapasztalatból tudom- nem tart örökké. Nem akarok én egy szülőt sem megítélni. Nagyon is megértő vagyok a gyerekeket nevelő szülőkkel, de csakis velük, a "NEVELŐ" szülőkkel, mert aki nem neveli a gyerekét magára vessen.
A gyermeket ugyanis valaki mindenképpen neveli. Ha nem apuka és anyuka adja át a viselkedésmintát, akkor a környezetből veszik. Az ovis csoportból a társak, a haverok a suliból, a térről, és ezek hatására a gyerek megállíthatatlanul fejlődik, vagy neadj' Isten visszafejlődik..... de tenni ezért soha nem késő!

Adjunk nekik feladatot!

Már nálunk is a két csoport között óriási a különbség. A kicsik nehezebben kezelhetők.
Tudom, hogy egyre nehezebb dolguk van a szülőknek, hiszen a technika fejlődésével is fel kell venni a versenyt, és már az újszülöttek is okosabban jönnek a világra.... a nevelés akkor is a szülő feladata!!!
A fent említett cikk szerint, az agyonkímélt gyerekek korát éljük. Teljes mértékben egyetértek. Nincs a gyerekeknek feladatuk, nincs kellő elvárás velük szemben, pedig kellene hogy legyen. Véleményem szerint nagyon sok szülő ezzel rontja el, pedig ezekből a feladatokból tanul a gyerek..... és nem csak porszívózni tanul meg, ha ez az ő feladata lesz.

Nem kell minden döntést a gyerekre bízni!

Igen, nyugodtan döntse el, hogy

  • a pirosra sütött, vagy a kevésbé sült krumplit szereti.
  • tanulás előtt, vagy után szeretné kiporszívózni a szobáját.
  • a két könyv közül melyiket olvassa el előbb, melyiket később.

Ne az legyen a választási lehetőség, hogy akar-e porszívózni, levinni a szemetet, olvasni vagy nem!

cipofuzes.jpg

Egy reggel munkába menet elhaladtam egy telefonját nyomkodó anyuka és óvodáskorú gyermeke mellett és a következő beszélgetésnek voltam fültanúja:

-Anya! Nem jól van befűzve a cipőm.... szorítja a lábam.

-Majd az óvónéni befűzi...

Könyörgöm!!! Az óvónéninek több ideje van a másik 30 gyerek mellett? Nekem nincs a sajátomra? Mert fontosabb , hogy napra- sőt! percre kész legyek, mint az a fránya cipőfűzés? Beadom a gyerekem óvodába, agyon puszilgatom, szeretgetem majomszeretettel és nem vagyok képes ennyire???!!!

 

 Van még néhány történet a tarsolyomban...
Ha érdekel, szívesen veszem ha legközelebb is ellátogatsz!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyavagyoknemgyenge.blog.hu/api/trackback/id/tr3613721360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása